Aftrap zelfoogsttuin Elsgeesterhof

Donderdagavond 16 mei werd in onze Hooiberg op feestelijke wijze de aftrap gegeven van de crowdfundingsactie voor de nieuwe locatie van zelfoogsttuin Elsgeesterhof. Omdat wij duurzaamheid een warm hart toedragen en maatschappelijk het verschil willen maken voor de generatie na ons realiseren wij voor dit succesvolle project een biobased, circulaire en duurzame hooiberg in de nieuwe wijk Nieuw Boekhorst in Voorhout.

Welkom in onze groene oase

Met de aanschaf van een oogstaandeel kan je bij de zelfoogsttuin wekelijks lokaal en biologisch geteelde groente, fruit of bloemen halen. Daarnaast komen er straks meer schooltuinprojecten, levert Elsgeesterhof groente voor het sociaal buurtkokenproject en mag je zelf ook meehelpen, voor wie gezellig samen met de natuur bezig wil zijn. Zo zijn er nu al 60 vrijwilligers actief.

De bekende tv-tuinman Lodewijk Hoekstra was aanwezig als voorzitter van de avond. ‘Tijdens het GroenDoenPlein sprak ik Ingrid en Jacqueline en werd ik helemaal betoverd door hun verhaal. Het onderwerp leeft en er zit zoveel dynamiek in dit project, dat werkt aanstekelijk.’ En dat bleek. Tijdens de avond, waar veel ondernemers uit de regio aanwezig waren, werd al duidelijk dat ze op de steun vanuit de gemeenschap kunnen rekenen.

Yvonne van der Hulst vertelde hoe ze dit project ondersteunt en dat ze de afgelopen periode met elkaar in een aantal brainstormsessies als een snelkookpan steeds mooiere en duurzamere plannen wisten te maken. Ze presenteerde ook de biobased, circulaire en duurzame hooiberg die zij in de Driehoek van Nieuw Boekhorst in Voorhout voor Elsgeesterhof gaat realiseren.

Centrum voor samenwerking en kennisdeling

Dit paviljoen wordt straks het centrum van Elsgeesterhof voor samenwerking en kennisdeling. Volledig off-grid met regenwater, een composttoilet en zonnepanelen. In en om het paviljoen komen ook paddenpoelen voor rugstreeppadden en nestkasten voor de vogels.

Wethouder Heleen Hooij had als verrassing samen met de Rotary van Sassenheim en Voorhout ook nog een cadeau. ‘Het is een prachtig project waar we als Teylingen heel trots op zijn,’ vertelde ze. Zij schenken daarom 316 bomen voor de nieuwe fruit- en notenboomgaard. De vrijwilligers van de Rotary komen in november zelf helpen om de bomen te planten. Hiermee is het aantal bomen van de actie ‘Heel Teylingen blij, 1000 bomen erbij’ van de Rotary mooi rond.

‘Op de nieuwe locatie gaan we weer helemaal vanaf nul beginnen. Van grasland naar het Elsgeesterhof. Zoals we het voor ogen hebben, een heerlijke plek waar we met elkaar kunnen genieten van de groente-oogst, mooie boeketten, heerlijk fruit. Gezellig samen kunnen werken en een plek kunnen bieden waar iedereen welkom is,’ laat initiatiefneemster Ingrid Verdegaal weten.

Jacqueline Bader vult aan: ‘Om dit te realiseren, hebben we nog €45.000,- nodig voor de kassen en de beregening. Dat is heel veel geld.’ Daarom zijn ze nu een crowdfundingsactie gestart. Met ook een optie voor zakelijke pakketten. De eerste twee ‘Groene Ambassadeurs’ hadden zich direct al aangediend. Wil je ook financieel een steentje bijdragen? Dat kan! Via de website elsgeesterhof.nl kun je meehelpen om ‘ons Elsgeesterhof’ op de nieuwe, vaste locatie te realiseren.’