Wethouders overhandigen sleutel slimme woning

De eerste slimme en energieleverende woningen in project De Wals in Hooghkamer Voorhout zijn klaar voor gebruik. De Teylingse wethouders Rob ten Boden en Bas Brekelmans overhandigden op woensdag 3 juli jl. de sleutel aan de enthousiaste nieuwe bewoners Kees en Etha van Rossum. Extra bijzonder is dat de wethouders een jaar geleden de fundering van deze woningen hebben gemaakt!

Duurzaam en slim

Waar de wethouders vorig jaar de fundering maakten, staan nu prachtige nieuwe woningen. Hier woon je waterrijk en groen. ‘Opvallend is ook de diversiteit van de woningen en mooie detailleringen in de bouw. En dat alles ook nog eens betaalbaar’, zei wethouder Bas Brekelmans enthousiast. Uniek mag dit project zeker genoemd worden. Dit is het eerste Plusleven project in Nederland in deze vorm en ook nog eens op deze schaal. De woningen, die uiteraard gasloos zijn, leveren meer energie op dan ze verbruiken. Dat is mogelijk door onder meer de goede isolatie, het gebruik van geïntegreerde zonnepanelen en de opslag van energie in Nissan-accu’s. De woningen zijn voorzien van high tech technologie en daarnaast ook nog eens héél mooi om te zien.

Nieuwe energiemarkt

Dit is het eerste totaalconcept voor duurzame, comfortabele woningen die energie opwekken, veel meer energie dan het woonhuis met een gezin verbruikt. Deze energie kunnen de woningen vervolgens ook onderling met elkaar delen en opslaan. Deze uitwisseling gebeurt digitaal als een pakketje duurzame energie. De bouw is middels 4YEF/Plusleven gekoppeld aan de energiemarkt. Zo ontstaat een nieuwe energiemarkt, zonder fossiele energie. Huiseigenaren hebben daarmee optimaal rendement uit hun woning.