Hartenbankjes voor stichting het Boerhaavehuis

Dat wij ons hart verloren hebben aan het Boerhaavehuis in Voorhout is overduidelijk. Maandag 3 oktober jl. overhandigde onze directeur Yvonne van der Hulst twee bankjes in de vorm van een hart aan de stichting. De voorzitter van Stichting het Boerhaavehuis, Jan Westerbeek en de maker van de bankjes, houtbewerker Ioannis Roumeliotis van Purely Handmade waren aanwezig. Extra bijzonder was de komst van Jan van der Hulst, nu bijna 90 jaar oud. Hij groeide op in de naastgelegen boerderij Welgelegen en heeft een speciale band met het Boerhaavehuis.

Bijzondere bankjes voor een bijzondere plek

‘In de omgeving van het Boerhaavehuis is de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. Maar het historisch hart is nog steeds zoals het was’, zegt Yvonne van der Hulst. ‘Met ons bouwbedrijf hebben wij hier een prachtige nieuwe woonwijk gerealiseerd. De laatste woningen in deze wijk aan de Laan van Welgelegen zijn in 2020 opgeleverd en kijken uit op de botanische Boerhaavetuin. Voor mij heeft deze plek een speciale betekenis. Mijn grootouders hebben hier vanaf circa 1922 gewoond in boerderij Welgelegen. Daarom vind ik het extra bijzonder dat mijn oom Jan van der Hulst, die hier is opgegroeid, er vandaag ook bij is. Met de hartenbankjes geven we de bezoekers van de tuin een plek om te genieten van al het moois dat er te zien is. De bankjes zijn ook echt heel uniek. Ze zijn handgemaakt door houtbewerker IoannisĀ Roumeliotis van Purely Handmade. Duurzaam gemaakt van hout uit de Bollenstreek. Op de bankjes staan de namen ‘Hubertus’ en ‘Adriana’ als liefdevolle herinnering aan mijn grootouders en de ouders van mijn ome Jan. Op deze manier altijd verbonden aan hun thuis. Hoe bijzonder is dat.’

Boerderij Welgelegen

Naast het Boerhaavehuis was in het verleden een oude boerderij met de naam Welgelegen gevestigd. Het land van de boerderij grensde aan de tuin van het Boerhaavehuis. Jan van der Hulst woonde hier samen met zijn ouders en acht broers, waaronder de vader van Yvonne, Gerard van der Hulst, en zussen. ‘Ik kom uit een groot gezin en als vanzelfsprekend hielpen we allemaal mee op de boerderij. De boerderij was een veehouderij met koeien, varkens, kippen en een paard. Eens in de week brachten we de verse melk naar de melkfabriek op de Herenstraat. Er liep toen nog een pad rechtstreeks van de boerderij naar de Herenstraat. Er was hier altijd wat te doen. Hooien op het land, het melken van de koeien of het schoonmaken van de stallen. Mijn broers speelden dikwijls in de tuin van het Boerhaavehuis. Ik zal niet ontkennen dat zij daar wel eens een appeltje uit een van de appelbomen meegenomen hebben.

Ik kan mij de grote oude bomen herinneren die rondom het Boerhaavehuis stonden. Een daarvan in het bijzonder. De grote beuk met in de herfst een prachtige rode kleur. Maar ook de grote Lindebomen, die herinneren aan de oude boerderij, zijn gebleven en staan in de tuin van de nieuwe woningen. In circa 1969 is de eeuwenoude boerderij verkocht aan de gemeente en helaas gesloopt. De boerderij moest ruimte maken voor een nieuw gezondheidscentrum. Maar gelukkig blijven de mooie herinneringen bestaan. En op de plek van de voormalige boerderij staan nu weer mooie nieuwe woningen met een knipoog naar het verleden’, vertelt Jan van der Hulst.