Energierijk wonen van start in Hooghkamer Voorhout

In de nieuwe wijk Hooghkamer Voorhout maken wij samen met EF-Concepts en Mercedes-Benz Nederland energierijk wonen mogelijk. Op 17 november jl. gaven Carla Breuer, burgemeester van Teylingen en Joep Rats, directeur Beleid & Vereniging van Bouwend Nederland, het startsein met de onthulling van de batterij-gedreven snellader, ook wel de buurtbatterij. De woningen wekken op jaarbasis meer energie op dan ze verbruiken. De batterij in de wijk slaat de opgewekte zonnestroom op en geeft het af aan de elektrische deelauto’s. Hiermee spelen wij in op de energietransitie en veranderende mobiliteitsbehoeften. Een primeur voor Nederland!

 

Met het doorknippen van het lint en de lovende woorden lanceerden de burgemeester Carla Breuer en Joep Rats energierijk wonen in Hooghkamer Voorhout. Hier hebben wij 17 duurzame Plus-op-de-Meter woningen gerealiseerd. De daken zijn voorzien van geïntegreerde zonnepanelen, wat maakt dat ze over het jaar gezien méér zonnestroom opwekken dan ze gebruiken. De woningen zijn onderling verbonden in een smart grid en kunnen zo dankzij een slim energiemanagementsysteem energie uitwisselen. Het surplus aan opgewekte zonnestroom leveren de woningen aan de batterij-gedreven snellader. Deze doet dienst als buffer en opslag en geeft de opgeslagen energie af aan de twee elektrische deelauto’s van Mercedes-Benz. Deze EQA’s staan op een centrale plek in de wijk en hebben met de buurtbatterij dus ook hun eigen snellaadstation.

Landelijk inzetbaar voor iedere nieuwbouwwijk

De energiemanagementsoftware van EF-Concepts stuurt de energiestromen in de wijk en zorgt hiermee voor balans in het netwerk. De slimme energiemanagementsoftware adviseert en kijkt wanneer energie beschikbaar, goedkoop en duur is. Én bepaalt ook wanneer energie geparkeerd wordt in de buurtbatterij, de twee elektrische deelauto’s van Mercedes-Benz, de woningen zelf wordt ingebracht, of wordt verkocht aan de markt. Eenvoudiger kan het eigenlijk niet!

‘Dit concept is te kopiëren voor iedere nieuwbouwwijk in Nederland’, aldus Yvonne van der Hulst. ‘Een nieuwbouwwijk die on hold staat door problemen op het net? Zet er batterij-gedreven snelladers neer in combinatie met de slimme energiemanagementsoftware van EF-Concepts en je hebt een oplossing voor het netprobleem. De kracht van een slimme wijk als deze is dat het bufferen van zonne-energie helpt om piekbelasting in het elektriciteitsnet af te vlakken. Dit is uniek en een primeur voor Nederland. Met dit concept hebben we het antwoord op de energie- en mobiliteitstransitie. Hoe gaaf is dat!’

VOOR DE PERS:

Persbericht energierijk wonen van start in Hooghkamer Voorhout

Achtergrondinformatie bij het concept Energierijk wonen

Infographic Energiepositief wonen